Limonki kiszone z papryką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3009
Limonki kiszone z papryką
fot. bechau_qn / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 kg limonek
  • 2 kg soli morskiej
  • 2 zielone papryki chili
  • 2 l wrzącej wody

Opis przygotowania:

Limonki oraz paprykę i sparzyć wrząca wodą i osączyć z jej nadmiaru. Potem z limonek odciąć nożem tylko górną i dolna warstwę skóry i ponacinać je lekko krzyżowo. Paprykę chili pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Następnie przygotowane limonki przełożyć do hermetycznego słoja rzędami. Po położeniu pierwszego rzędu limonek zasypać je solą morską oraz niewielką ilością pokrojonej zielonej papryki chili, a następnie ułożyć kolejny rząd z tych składników. Czynność tę powtarzać, aż do wypełnienia całego słoja. Po napełnieniu słoja dobrze go zamknąć hermetyczna pokrywą. Całość pozostawić na 4 tygodnie w szczelnym zamknięciu, jedynie po okresie tygodnia składniki w słoju należy dobrze wstrząsnąć, aby dobrze się wymieszały, po czym powtarzać to co kolejny tydzień. Kiszone limonki nadają się do dodawania ich do potraw mięsnych, rybnych, sałatek i drinków.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów