Limonki kiszone z papryką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3009
Składniki:
- 2 kg limonek
- 2 kg soli morskiej
- 2 zielone papryki chili
- 2 l wrzącej wody
Opis przygotowania:
Limonki oraz paprykę i sparzyć wrząca wodą i osączyć z jej nadmiaru. Potem z limonek odciąć nożem tylko górną i dolna warstwę skóry i ponacinać je lekko krzyżowo. Paprykę chili pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Następnie przygotowane limonki przełożyć do hermetycznego słoja rzędami. Po położeniu pierwszego rzędu limonek zasypać je solą morską oraz niewielką ilością pokrojonej zielonej papryki chili, a następnie ułożyć kolejny rząd z tych składników. Czynność tę powtarzać, aż do wypełnienia całego słoja. Po napełnieniu słoja dobrze go zamknąć hermetyczna pokrywą. Całość pozostawić na 4 tygodnie w szczelnym zamknięciu, jedynie po okresie tygodnia składniki w słoju należy dobrze wstrząsnąć, aby dobrze się wymieszały, po czym powtarzać to co kolejny tydzień. Kiszone limonki nadają się do dodawania ich do potraw mięsnych, rybnych, sałatek i drinków.
Komentarze (0)