Migdały w polewie z posypką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1463
Składniki:
- 400 g gorzkiej czekolady
- 250 g całych migdałów
- 250 g cukru pudru
- 2 łyżki grubego cukru krystalicznego
- 2 łyżki czerwonej posypki cukierniczej
- 1 łyżka kakao
- 1 szklanka wody
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Cukier puder przesypać do rondla, zalać go wodą, wsypać do tego szczyptę soli, wymieszać i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Następnie wrzucić do tego całe migdały i gotować przez 1,5 minuty. Po tym czasie migdały odcedzić na sicie z nadmiaru zalewy. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć je do rondla i rozpuścić na płynną masę na średnim ogniu. Do rozpuszczonej masy czekoladowej wsypać kakao, wymieszać i ściągnąć z ognia. Potem zanurzyć w nich ugotowane wcześniej migdały, wyciągnąć z masy i przełożyć je na sito. Wszystko posypać czerwoną posypką cukierniczą oraz grubym kryształowym cukrem
Komentarze (0)