Kluski - oponki
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3161
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 jaja
- 6 dag mąki ziemniaczanej
- 4 dag mąki pszennej
Opis przygotowania:
Ziemniaki obierz, gotuj 20 minut w osolonej wodzie. Odcedź, zgnieć, przestudź. Dodaj jaja i mąki, wymieszaj. Uformuj okrągłe kluski. Pośrodku zrób wgłębienie. Kluski gotuj 2 minuty (nie dłużej) w osolonej wodzie, odcedź. Podawaj z sosem mięsnym.
Komentarze (4)
Kopytki? hahaha
dla mnie znane jako "kluski śląskie" :)
To są normalne śląskie kluski :)
tylko że nie każdy jest ze śląska i tam gdzie mieszka tak one się nazywają więc bez urazy