Onigiri na słodko
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 3432
Składniki:
- 250 g kleistego ryżu do sushi
- 3 łyżki octu ryżowego
- 1,5 łyżki brązowego cukru
- 1 płat suszonego nori
- 0,5 szklanki wrzącej wody
- sól
Opis przygotowania:
Ryż dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i dobrze przestudzić. Następnie płat nori pokroić nożem na male kawałeczki, potem przełożyć je na sito i sparzyć wrzącą wodą. Ocet ryżowy przelać do kubka, wsypać do niego brązowy cukier i podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż cukier całkowicie się roztopi. Wtedy dodać do tego sparzone wcześniej nori i dobrze wymieszać .Po wymieszaniu przelać do ugotowanego wcześniej ryżu. Całość ponownie dobrze wymieszać, po czym uformować z tego male trójkąty ręcznie lub za pomocą specjalnych foremek do onigiri.
Komentarze (0)