Onigiri z wędzonym łososiem
Oceń:
(7 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1759
Składniki:
- 250 kleistego ryżu
- 200 g filetów z wędzonego łososia
- 2 łyżki majonezu
- 2 płaty arkusza nori
- 2 szklanki wrzącej wody
- sól
- świeży tymianek
Opis przygotowania:
Płaty nori sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Łososia pokroić na małe kawałki. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować, wymieszać go z pokrojonym wcześniej łososiem, majonezem i nałożyć na płaty nori. Całość przełożyć na talerz i udekorować świeżym tymiankiem.
Komentarze (0)