Onigiri z wędzonym łososiem

Oceń:
(6 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1465
Onigiri z wędzonym łososiem
fot. twenty20photos (elements.envato.com)

Składniki:

  • 250 kleistego ryżu
  • 200 g filetów z wędzonego łososia
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 płaty arkusza nori
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • sól
  • świeży tymianek

Opis przygotowania:

Płaty nori sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Łososia pokroić na małe kawałki. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować, wymieszać go z pokrojonym wcześniej łososiem, majonezem i nałożyć na płaty nori. Całość przełożyć na talerz i udekorować świeżym tymiankiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów