Zapiekanka z salami, jogurtem i pesto
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2040
Składniki:
- 100 ml jogurtu greckiego
- 40 g kiełbasy salami w plastrach
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 bagietki
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 1 cebula
- 1 zielony ogórek
- sól
- pieprz
- Na pesto:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- garstka rukoli
- garstka zielonego koperku
- garstka świeżej bazylii
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Bagietki przekroić na połówki i wysmarować je oliwą z oliwek. Kiełbasę salami pokroić w drobną kostkę, dodać do przekrojonej bagietki, posypać tartym parmezanem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec do czasu, aż ser się roztopi. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz. Ogórka pokroić w plastry i dodać do składników. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do całości. Wszystko polać jogurtem greckim.
Przygotować pesto: rukolę, bazylię oraz zielony koperek przełożyć do miksera. Dodać do tego obrany ze skóry czosnek, całość zalać oliwą z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, razem zmiksować na jednolitą masę i dodać do potrawy.
Przygotować pesto: rukolę, bazylię oraz zielony koperek przełożyć do miksera. Dodać do tego obrany ze skóry czosnek, całość zalać oliwą z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, razem zmiksować na jednolitą masę i dodać do potrawy.
Komentarze (0)