Omlet z salami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3048
Składniki:
- 4 jajka
- 4 ziemniaki
- 5 dkg salami
- 2 dkg masła
- 2 łyżki oliwek nadzianych papryką
- 2 łyżki oleju
- 1 por
- 1 czerwona papryka
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ziemniaki ugotować w łupinach, wystudzić, obrać ze skóry i pokroić w plastry. Z salami zdjąć skórę i pokroić w cienkie plastry. Por i paprykę umyć, osuszyć, por pokroić w krążki, paprykę przekroić, usunąć nasiona i pokroić w paseczki. Rozgrzać mocno olej na patelni i wrzucić do niego plastry ziemniaków. Ziemniaki lekko zrumienić. Roztrzepać jajka na talerzu i zalać nimi zarumienione ziemniaki. Wierzch wyłożyć plastrami salami, porem i papryką. Wszystko doprawić solą i pieprzem. Następnie omlet przełożyć do nagrzanego piekarnika i piec do 10 minut. Pod koniec pieczenia dodać do tego oliwki i zapiekać przez 2 minuty. Gotowy omlet podawać na gorąco.
Komentarze (1)
przepis fajny, ale na focie wygląda obrzydliwie. Chyba ci nie wyszedł, bo jakiś taki pokiereszowny jest.. :)