Chłodnik białoruski
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2160
Składniki:
- 50 dkg szczawiu
- 4 średnie zielone ogórki
- 1 pęczek szczypiorku
- 4 jajka
- 1 l kwasu chlebowego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka tartego chrzanu
- 1 łyżka cukru
- 1 pęczek zielonego koperku
- sól
Opis przygotowania:
Szczaw, szczypior, koperek i ogórki umyć. Masło wrzucić na patelnie i udusić na nim szczaw, a następnie przetrzeć przez sito. Ogórki obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek i koper drobno posiekać. Oddzielić żółtka od białek, żółtka roztrzepać z chrzanem, a białka lekko ubić (nie dopuścić do powstania piany). Wszystkie składniki przełożyć do jednego naczynia, zalać kwasem chlebowym i lekko posolić. Chłodnik wstawić na 15 minut do lodówki i podajemy na zimno.
Komentarze (0)