Okrągłe krokiety
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1811
Składniki:
- 350 g ciasta francuskiego
- 3 łyżki oleju
- 2 białka jaj
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna pieprzu
- sól
- pieprz
- Farsz:
- 650 g kapusty kiszonej
- 20 g pieczarek
- 2 cebule
- 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
Opis przygotowania:
Przygotować farsz: kapustę kiszoną dokładnie odcisnąć ręcznie z nadmiaru kwasu, przełożyć ją do rondla, zalać 3 szklankami wody, dodać do tego liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu kapustę odcedzić i pokroić ją drobno. Pieczarki umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę i smażyć je na rozgrzanym oleju na patelni przez 1,5 minuty. Do smażonych pieczarek dodać ugotowaną wcześniej kapustę kiszoną, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz suszoną kolendrą, dokładnie wymieszać i smażyć przez kolejne 1,5 minuty na średnim ogniu pod przykryciem. Po tym czasie całość ściągnąć z ognia.
Następnie ciasto francuskie przełożyć na stolnicę i wyciąć w nim krążki dużym kubkiem, a następnie kolejne trochę mniejszym (będą stanowić górę krokietów). Na wycięte większe krążki nałożyć łyżką składniki z kapustą i nakryć je mniejszymi krążkami. Wszystko skręcić ręcznie, aby ciasto dobrze się skleiło, przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wysmarować je białkiem jajka i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 185°C stopni na rumiany kolor.
Następnie ciasto francuskie przełożyć na stolnicę i wyciąć w nim krążki dużym kubkiem, a następnie kolejne trochę mniejszym (będą stanowić górę krokietów). Na wycięte większe krążki nałożyć łyżką składniki z kapustą i nakryć je mniejszymi krążkami. Wszystko skręcić ręcznie, aby ciasto dobrze się skleiło, przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wysmarować je białkiem jajka i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 185°C stopni na rumiany kolor.
Komentarze (0)