Krokiety ziemniaczane
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2844
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 szklanka mąki
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- olej do smażenia
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skóry, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowane odcedzić, przemielić przez maszynkę do mięsa i wyłożyć na posypaną mąka stolnicę. Do ziemniaków dodać masło, pozostałą mąkę, jajka, żółtka, szczyptę gałki muszkatołowej i odrobinę soli. Całość dobrze wymieszać na jednolitą masę i uformować kulki. Następnie obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiany kolor. Gotowe przełożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)