Sałatka z bulw lilii, selera i truskawek
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2316
Składniki:
- 30 g truskawek
- 4 bulwy jadalnych lilii
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
- 0,5 łyżeczki mielonego suszonego czosnku
- sól
- biały pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa, bulwy lilii i truskawki umyć i osączyć z wody. Truskawki pozbawić szypułek i pokroić w plastry. Cebulę pokroić w drobna kostkę. Seler pokroić na kawałki. Bulwy lilii obrać ze skóry i pokroić w plastry. Rozgrzać oliwę na patelni i zeszklić cebulę. Następnie do cebuli wlać wino wytrawne, dodać seler oraz plastry bulw lilii. Oprószyć pieprzem, solą, czosnkiem mielonym i dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Pod sam koniec duszenia dodać truskawki, dokładnie wymieszać i dusić jeszcze przez 30 sekund.
Komentarze (0)