Bánh cuốn
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2128
Składniki:
- 400 g ciasta szarlotki
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 20 g suszonych grzybów uszak bzowy
- 8 papierów ryżowych
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 szklanka wrzącej wody
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- pęczek świeżej bazylii
- pieprz
- sól
- Sos:
- 250 ml przegotowanej przestudzonej wody
- 4 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryczki chili
- 0,5 łyżeczki mielonego kolorowego pieprzu kolorowego
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ciasto szarlotkę pokroić na porcje i wyłożyć na talerz. Grzyby suszone zalać 1 szklanką wrzącej wody, moczyć przez 5 minut i osączyć z jej nadmiaru. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać mięso mielone, doprawić je do smaku sosem sojowym, wymieszać i smażyć do miękkości. Papier ryżowy przełożyć do rondla, zalać go 2 szklankami wrzącej wody i moczyć przez 5 minut. Po namoczeniu wyciągnąć go, osączyć z nadmiaru wody i rozłożyć na tacce. Na rozłożony papier ryżowy wyłożyć smażone mięso, po czym całość zawinąć w rulony i dodać do szarlotki na talerzu. Rozgrzać pozostałą oliwę na patelni i dodać do niej namoczone wcześniej grzyby. Oprószyć je szczyptą soli i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do potrawy.
Przygotować sos: wodę przegotowaną przelać do miski. Wlać do niej sos rybny, sok z limonki, wsypać pieprz kolorowy i wymieszać. Następnie papryczkę chili pokroić na małe kawałki, lekko rozgnieść łyżeczką i dodać do składników. Wszystko udekorować świeżą bazylią.
Przygotować sos: wodę przegotowaną przelać do miski. Wlać do niej sos rybny, sok z limonki, wsypać pieprz kolorowy i wymieszać. Następnie papryczkę chili pokroić na małe kawałki, lekko rozgnieść łyżeczką i dodać do składników. Wszystko udekorować świeżą bazylią.
Komentarze (0)