Bánh cuốn

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2128
Bánh cuốn
fot. Casablanca1911 (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • 400 g ciasta szarlotki
  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 20 g suszonych grzybów uszak bzowy
  • 8 papierów ryżowych
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 szklanka wrzącej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • pęczek świeżej bazylii
  • pieprz
  • sól
  • Sos:
  • 250 ml przegotowanej przestudzonej wody
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 0,5 łyżeczki mielonego kolorowego pieprzu kolorowego

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ciasto szarlotkę pokroić na porcje i wyłożyć na talerz. Grzyby suszone zalać 1 szklanką wrzącej wody, moczyć przez 5 minut i osączyć z jej nadmiaru. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać mięso mielone, doprawić je do smaku sosem sojowym, wymieszać i smażyć do miękkości. Papier ryżowy przełożyć do rondla, zalać go 2 szklankami wrzącej wody i moczyć przez 5 minut. Po namoczeniu wyciągnąć go, osączyć z nadmiaru wody i rozłożyć na tacce. Na rozłożony papier ryżowy wyłożyć smażone mięso, po czym całość zawinąć w rulony i dodać do szarlotki na talerzu. Rozgrzać pozostałą oliwę na patelni i dodać do niej namoczone wcześniej grzyby. Oprószyć je szczyptą soli i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do potrawy.

Przygotować sos: wodę przegotowaną przelać do miski. Wlać do niej sos rybny, sok z limonki, wsypać pieprz kolorowy i wymieszać. Następnie papryczkę chili pokroić na małe kawałki, lekko rozgnieść łyżeczką i dodać do składników. Wszystko udekorować świeżą bazylią.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów