Kutia z jagodami goji
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 416
Składniki:
- 300 g pszenicy na kutię
- 150 g suszonych jagód goji
- 150 g rodzynek
- 150 g migdałów
- 100 ml płynnego miodu wielokwiatowego
- 3 łyżki masy makowej
- 2 szklanki wrzącej wody
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Jagody goji, rodzynki oraz migdały przesypać razem na sito i sparzyć wrzącą wodą. Odsączyć z nadmiaru wody i przesypać do miski. Pszenicę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody, moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować ją na sypko w wodzie, w której się moczyła. Po ugotowaniu pszenicę odcedzić i dodać do składników w misce. Następnie dodać do tego masę makową. Miód przelać do rondla, zagotować go na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i przelać do całości. Wszystko wymieszać i podawać do spożycia po ostygnięciu miodu.
Komentarze (0)