Kutia z jagodami goji

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 217
Kutia z jagodami goji
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 300 g pszenicy na kutię
  • 150 g suszonych jagód goji
  • 150 g rodzynek
  • 150 g migdałów
  • 100 ml płynnego miodu wielokwiatowego
  • 3 łyżki masy makowej
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Jagody goji, rodzynki oraz migdały przesypać razem na sito i sparzyć wrzącą wodą. Odsączyć z nadmiaru wody i przesypać do miski. Pszenicę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody, moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować ją na sypko w wodzie, w której się moczyła. Po ugotowaniu pszenicę odcedzić i dodać do składników w misce. Następnie dodać do tego masę makową. Miód przelać do rondla, zagotować go na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i przelać do całości. Wszystko wymieszać i podawać do spożycia po ostygnięciu miodu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów