Pysznie i naturalnie – Przepis na bombowo witaminowy deser z banana, nektaryny i kiwi z dodatkiem chrupiących puffingowanych owoców

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 6417
Pysznie i naturalnie – Przepis na bombowo witaminowy deser z banana, nektaryny i kiwi z dodatkiem chrupiących puffingowanych owoców
fot. mniam

Składniki:

  • Składniki na 3 porcje
  • • 3 banany
  • • 3 kiwi
  • • 2 nektaryny
  • • Opakowanie puffingowanych BIO bananów Puffins
  • • 200 g naturalnego serka homogenizowanego lub gęstego jogurtu naturalnego
  • • Łyżka miodu (opcjonalnie)

Opis przygotowania:

Przygotowanie
Nektaryny umyć, usunąć pestki i pokroić na części. Banany obrać ze skórek, pokroić na części i 2 z nich zblendować razem z nektarynami na aksamitny krem. Kiwi obrać ze skórek, pokroić na części i także zblendować razem z pozostałym bananem. Serek dokładnie wymieszać z miodem - miód jest dodatkiem dla osób lubiących bardzo słodkie desery, więc dodajemy go opcjonalnie. Do ozdobnych pucharków, słoiczków lub szklanek delikatnie nakładać kolejno warstwy: mus z banana i nektaryny, serek, na serek ułożyć puffingowane banany, następnie położyć warstwę musu z kiwi i banana, serek, puffingowane banany, mus bananowo-nektarynowy i na wierzch kilka puffingowanych bananów dla ozdoby.
Banany Puffingowane* - czyli suszone nowoczesną metodą puffingu - w podciśnieniu, w temperaturze poniżej 40 stopni. W odróżnieniu od tradycyjnego, powszechnie stosowanego w przemyśle spożywczym suszenia konwekcyjnego, zachodzącego w wysokiej temperaturze, zubażającej otrzymywany susz poprzez wyniszczenie cennych składników i witamin, puffing jest bezpieczny i pozwala na zachowanie pełnego bogactwa naturalnych składników i cennych witamin znajdujących się w owocach. Porada: Musy można delikatnie wlewać bezpośrednio z naczynia, serek nakładamy łyżką. Opcjonalnie zamiast jogurtu naturalnego można użyć smakowy wg swoich własnych upodobań np. biszkoptowy, waniliowy czy straciatella.
Gotowe! Smacznego!
Puffins.co

Autor: mniam

0 komenatrzy

Podobne przepisy