Nam phrik num

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1956
Nam phrik num
fot. Takeaway / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 6 zielonych papryk chili
  • 6 zielonych, dojrzewających pomidorków cherry
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 szalotka
  • natka zielonej kolendry

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej kolendry pokroić na kawałki. Pomidorki zielone cherry pokroić w drobną kostkę. Paprykę zieloną chili pozbawić nasion, pokroić na małe kawałki, przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez około 10 minut. W czasie smażenia przemieszać ja kilka razy drewnianą łyżką. Następnie szalotkę z czosnkiem obrać ze skory, pokroić w drobną kostkę i dodać do smażonej papryki. Składniki wymieszać i smażyć przez 3 minuty. Dodać do tego pokrojone wcześniej pomidorki cherry. Całość skropić sosem sojowym, sokiem z limonki, ponownie wymieszać i smażyć na średnim ogniu do miękkości. Kiedy składniki zmiękną, ściągnąć je z ognia, wymieszać z pokrojoną wcześniej natką zielonej kolendry, przełożyć do miski i odstawić na 30 minut. Można podawać z gotowanym ryżem lub kuskusem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów