Nam phrik num
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1956
Składniki:
- 6 zielonych papryk chili
- 6 zielonych, dojrzewających pomidorków cherry
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 szalotka
- natka zielonej kolendry
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej kolendry pokroić na kawałki. Pomidorki zielone cherry pokroić w drobną kostkę. Paprykę zieloną chili pozbawić nasion, pokroić na małe kawałki, przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez około 10 minut. W czasie smażenia przemieszać ja kilka razy drewnianą łyżką. Następnie szalotkę z czosnkiem obrać ze skory, pokroić w drobną kostkę i dodać do smażonej papryki. Składniki wymieszać i smażyć przez 3 minuty. Dodać do tego pokrojone wcześniej pomidorki cherry. Całość skropić sosem sojowym, sokiem z limonki, ponownie wymieszać i smażyć na średnim ogniu do miękkości. Kiedy składniki zmiękną, ściągnąć je z ognia, wymieszać z pokrojoną wcześniej natką zielonej kolendry, przełożyć do miski i odstawić na 30 minut. Można podawać z gotowanym ryżem lub kuskusem.
Komentarze (0)