Nam Prik Ong

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1429
Nam Prik Ong
fot. Ron Dollete / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 200 g mielonej wołowiny
  • 20 g zielonej fasolki szparagowej
  • 10 g chrupek orzechowych
  • 4 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki gotowego sosu rybnego
  • 1 brokuł
  • 1 zielony ogórek
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • natka kolendry
  • sol
  • pieprz

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Brokuła, podzielić na różyczki, fasolkę szparagową pozbawić końcówek, a marchew pokroić w plastry. Następnie warzywa zalać lekko osoloną wodą, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Dodać do tego ogórka pokrojonego w plastry i chrupki orzechowe. Rozgrzać olej na patelni, dodać obrany oraz pokrojony drobno czosnek i zeszklić. Do czosnku dodać czerwoną pastę curry, wymieszać, po czym dodać mięso mielone i smażyć, do czasu aż się zarumieni. Potem dodać do tego przecier pomidorowy, sos rybny, sok z limonki, cukier, doprawić do smaku pieprzem, solą, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 7 minut. Po tym czasie, dodać do tego pokrojoną natkę kolendry, dokładnie wymieszać i dusić jeszcze przez 1 minutę. Gotowe ściągnąć z ognia, przełożyć do miseczki i dodać z wszystkich składników.

0 komenatrzy

Podobne przepisy