Nam Prik Ong
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2393
Składniki:
- 200 g mielonej wołowiny
- 20 g zielonej fasolki szparagowej
- 10 g chrupek orzechowych
- 4 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki gotowego sosu rybnego
- 1 brokuł
- 1 zielony ogórek
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- natka kolendry
- sol
- pieprz
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Brokuła, podzielić na różyczki, fasolkę szparagową pozbawić końcówek, a marchew pokroić w plastry. Następnie warzywa zalać lekko osoloną wodą, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Dodać do tego ogórka pokrojonego w plastry i chrupki orzechowe. Rozgrzać olej na patelni, dodać obrany oraz pokrojony drobno czosnek i zeszklić. Do czosnku dodać czerwoną pastę curry, wymieszać, po czym dodać mięso mielone i smażyć, do czasu aż się zarumieni. Potem dodać do tego przecier pomidorowy, sos rybny, sok z limonki, cukier, doprawić do smaku pieprzem, solą, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 7 minut. Po tym czasie, dodać do tego pokrojoną natkę kolendry, dokładnie wymieszać i dusić jeszcze przez 1 minutę. Gotowe ściągnąć z ognia, przełożyć do miseczki i dodać z wszystkich składników.
Komentarze (0)