Sałatka kaktusowa ze śliwkami i serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1159
Sałatka kaktusowa ze śliwkami i serem
fot. Ron Dollete / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 350 g opuncji figowej
  • 250 g sera feta
  • 150 g śliwki kalifornijskiej bez pestek
  • 4 pomidory cherry
  • 1 cebula
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • natka zielonej kolendry
  • sól

Opis przygotowania:

Opuncję figową oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Z opuncji usunąć kolce, pokroić ją na kawałki i przełożyć do rondla. Zalać ją 1,5 l lekko osolonej wody i szybko zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, odcedzić i przełożyć do miski. Śliwki kalifornijskie sparzyć wrzącą wodą, pokroić na małe kawałki i dodać do opuncji w misce. Pomidory cherry pokroić w ćwiartki i dodać do składników. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do całości. Natkę zielonej kolendry pokroić drobno i dodać do składników. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli i posypać pokruszonym drobno serem feta.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów