Sałatka kaktusowa ze śliwkami i serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1375
Składniki:
- 350 g opuncji figowej
- 250 g sera feta
- 150 g śliwki kalifornijskiej bez pestek
- 4 pomidory cherry
- 1 cebula
- 1 szklanka wrzącej wody
- natka zielonej kolendry
- sól
Opis przygotowania:
Opuncję figową oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Z opuncji usunąć kolce, pokroić ją na kawałki i przełożyć do rondla. Zalać ją 1,5 l lekko osolonej wody i szybko zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, odcedzić i przełożyć do miski. Śliwki kalifornijskie sparzyć wrzącą wodą, pokroić na małe kawałki i dodać do opuncji w misce. Pomidory cherry pokroić w ćwiartki i dodać do składników. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do całości. Natkę zielonej kolendry pokroić drobno i dodać do składników. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli i posypać pokruszonym drobno serem feta.
Komentarze (0)