Naleśniki z warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1514
Składniki:
- 4 liście czerwonej kapusty
- 4 pomidorki cherry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki oleju
- sól
- Na ciasto naleśnikowe:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mleka 2 %
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Liście czerwonej kapusty pokroić na kawałki, wrzucić je do 1 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować przez 2 minuty na dużym ogniu. Ugotowane odcedzić i wyłożyć na talerz. Następnie dodać do tego rukolę oraz przekrojone na połówki pomidory. Składniki oprószyć szczyptą soli i zalać oliwą z oliwek.
Przygotować ciasto naleśnikowe: mąkę przesypać do rondla, wlać do tego mleko, wsypać cukier, sól, gałkę muszkatołową i całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietanki. Zmiksowane składniki przelać chochelką na mocno rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Gotowe ściągnąć z ognia, zawinąć w kopertę i dodać do składników na talerzu.
Przygotować ciasto naleśnikowe: mąkę przesypać do rondla, wlać do tego mleko, wsypać cukier, sól, gałkę muszkatołową i całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietanki. Zmiksowane składniki przelać chochelką na mocno rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Gotowe ściągnąć z ognia, zawinąć w kopertę i dodać do składników na talerzu.
Komentarze (0)