Naleśniki z warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1514
Naleśniki z warzywami
fot. luisvilla / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 liście czerwonej kapusty
  • 4 pomidorki cherry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • Na ciasto naleśnikowe:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mleka 2 %
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Liście czerwonej kapusty pokroić na kawałki, wrzucić je do 1 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować przez 2 minuty na dużym ogniu. Ugotowane odcedzić i wyłożyć na talerz. Następnie dodać do tego rukolę oraz przekrojone na połówki pomidory. Składniki oprószyć szczyptą soli i zalać oliwą z oliwek.

Przygotować ciasto naleśnikowe: mąkę przesypać do rondla, wlać do tego mleko, wsypać cukier, sól, gałkę muszkatołową i całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietanki. Zmiksowane składniki przelać chochelką na mocno rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Gotowe ściągnąć z ognia, zawinąć w kopertę i dodać do składników na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów