Naleśniki z serem i dżemem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1715
Naleśniki z serem i dżemem
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 250 g dżemu morelowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • olej z winogron do smażenia
  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mleka 2%
  • 0,5 szklanki przegotowanej letniej wody
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 250 g sera ricotta
  • 200 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 żółtko jajka

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto:mąkę przesypać do rondla i wymieszać ją z cukrem pudrem i szczyptą soli. Do wymieszanych składników wbić jajka, wlać ekstrakt waniliowy, mleko i letnią wodę. Następnie całość zmiksować mikserem na jednolitą masę i przelać chochelką na mocno rozgrzane 4 łyżki oleju z winogron na patelni. Smażyć na rumiany kolor z obu stron, po czym usmażone ściągnąć z patelni i rozłożyć na stole.

Przygotować nadzienie: ser ricotta przełożyć do miski i dodać do niego serek homogenizowany. Wsypać do tego cukier, dodać żółtko jajka, wlać sok cytrynowy i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Po zmiksowaniu nałożyć łyżką na usmażone wcześniej naleśniki.

Wszystko ręcznie zawinąć w rulony, przełożyć na talerz i wysmarować dżemem morelowym oraz posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów