Naleśniki z serem i dżemem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1715
Składniki:
- 250 g dżemu morelowego
- 2 łyżki cukru pudru
- olej z winogron do smażenia
- Ciasto:
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki mleka 2%
- 0,5 szklanki przegotowanej letniej wody
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 250 g sera ricotta
- 200 g waniliowego serka homogenizowanego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1 żółtko jajka
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto:mąkę przesypać do rondla i wymieszać ją z cukrem pudrem i szczyptą soli. Do wymieszanych składników wbić jajka, wlać ekstrakt waniliowy, mleko i letnią wodę. Następnie całość zmiksować mikserem na jednolitą masę i przelać chochelką na mocno rozgrzane 4 łyżki oleju z winogron na patelni. Smażyć na rumiany kolor z obu stron, po czym usmażone ściągnąć z patelni i rozłożyć na stole.
Przygotować nadzienie: ser ricotta przełożyć do miski i dodać do niego serek homogenizowany. Wsypać do tego cukier, dodać żółtko jajka, wlać sok cytrynowy i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Po zmiksowaniu nałożyć łyżką na usmażone wcześniej naleśniki.
Wszystko ręcznie zawinąć w rulony, przełożyć na talerz i wysmarować dżemem morelowym oraz posypać cukrem pudrem.
Przygotować nadzienie: ser ricotta przełożyć do miski i dodać do niego serek homogenizowany. Wsypać do tego cukier, dodać żółtko jajka, wlać sok cytrynowy i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Po zmiksowaniu nałożyć łyżką na usmażone wcześniej naleśniki.
Wszystko ręcznie zawinąć w rulony, przełożyć na talerz i wysmarować dżemem morelowym oraz posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)