Naleśniki z jajkami i oliwkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1805

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki oliwek zielonych w zalewie
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru

Opis przygotowania:

Oliwki osączyć z zalewy i pokroić w cienkie plastry.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla, wymieszać z cukrem oraz solą, wlać do tego mleko i całość roztrzepać trzepaczką na konsystencję gęstej śmietanki. Następnie dodać pokrojone wcześniej oliwki i dokładnie wymieszać. Jajka wbić do kolejnego rondla i roztrzepać widelcem ze szczyptą soli.

Rozgrzać olej na patelni i chochelką wlać roztrzepane składniki z mąka oraz oliwkami. Smażyć je z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu, po czym wlać na to roztrzepane jajka i wszystko smażyć pod przykryciem do ścięcia jaj.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów