Naleśniki z jajkami i oliwkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1805
Składniki:
- 4 jajka
- 2 łyżki oliwek zielonych w zalewie
- 2 łyżki oleju
- sól
- Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka 2%
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cukru
Opis przygotowania:
Oliwki osączyć z zalewy i pokroić w cienkie plastry.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla, wymieszać z cukrem oraz solą, wlać do tego mleko i całość roztrzepać trzepaczką na konsystencję gęstej śmietanki. Następnie dodać pokrojone wcześniej oliwki i dokładnie wymieszać. Jajka wbić do kolejnego rondla i roztrzepać widelcem ze szczyptą soli.
Rozgrzać olej na patelni i chochelką wlać roztrzepane składniki z mąka oraz oliwkami. Smażyć je z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu, po czym wlać na to roztrzepane jajka i wszystko smażyć pod przykryciem do ścięcia jaj.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla, wymieszać z cukrem oraz solą, wlać do tego mleko i całość roztrzepać trzepaczką na konsystencję gęstej śmietanki. Następnie dodać pokrojone wcześniej oliwki i dokładnie wymieszać. Jajka wbić do kolejnego rondla i roztrzepać widelcem ze szczyptą soli.
Rozgrzać olej na patelni i chochelką wlać roztrzepane składniki z mąka oraz oliwkami. Smażyć je z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu, po czym wlać na to roztrzepane jajka i wszystko smażyć pod przykryciem do ścięcia jaj.
Komentarze (0)