Naleśniki z jagodami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2413
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka jagód
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru pudru
- 0,5 szklanki cukru
Opis przygotowania:
Jagody umyć, osączyć z wody, przełożyć do miski, zasypać cukrem i dokładnie wymieszać. Przygotować ciasto: mąkę przesypać do dużej miski, wlać do niej mleko, wbić jajko, dodać szczyptę soli i mikserem wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Następnie ciasto wlewać chochelką na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju i smażyć naleśniki z obu stron na rumiany kolor. Usmażone wyciągnąć i przełożyć na talerz. Na usmażone naleśniki nałożyć jagody z cukrem i wszystko razem pozawijać w rulony. Zawinięte naleśniki przełożyć na rozgrzany olej na patelni i zrumienić. Gotowe przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem
Komentarze (0)