Naleśniki z jagodami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2413
Naleśniki z jagodami
fot. ralph and jenny / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka jagód
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 0,5 szklanki cukru

Opis przygotowania:

Jagody umyć, osączyć z wody, przełożyć do miski, zasypać cukrem i dokładnie wymieszać. Przygotować ciasto: mąkę przesypać do dużej miski, wlać do niej mleko, wbić jajko, dodać szczyptę soli i mikserem wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Następnie ciasto wlewać chochelką na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju i smażyć naleśniki z obu stron na rumiany kolor. Usmażone wyciągnąć i przełożyć na talerz. Na usmażone naleśniki nałożyć jagody z cukrem i wszystko razem pozawijać w rulony. Zawinięte naleśniki przełożyć na rozgrzany olej na patelni i zrumienić. Gotowe przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów