Naleśniki bananowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 618
Składniki:
- 4 banany
- 1 łyżka masła klarowanego
- Ciasto:
- 400 ml mleka kokosowego
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 jajko
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Banany umyć, odsączyć z wody, pozbawić końcówek, obrać je ze skóry i przekroić je na połowy.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z cukrem oraz szczyptą soli. Wlać do tego mleko, ekstrakt waniliowy i rozmieszać widelcem. Masło klarowane stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego pokrojone wcześniej banany.
Następnie wlać do tego chochelką rozmieszane składniki. Całość smażyć na rumiany kolor z obu stron na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i podzielić na porcje.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z cukrem oraz szczyptą soli. Wlać do tego mleko, ekstrakt waniliowy i rozmieszać widelcem. Masło klarowane stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego pokrojone wcześniej banany.
Następnie wlać do tego chochelką rozmieszane składniki. Całość smażyć na rumiany kolor z obu stron na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i podzielić na porcje.
Komentarze (0)