Naleśniki bananowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 618
Naleśniki bananowe
fot. Christina Chan (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 banany
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • Ciasto:
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Banany umyć, odsączyć z wody, pozbawić końcówek, obrać je ze skóry i przekroić je na połowy.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z cukrem oraz szczyptą soli. Wlać do tego mleko, ekstrakt waniliowy i rozmieszać widelcem. Masło klarowane stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego pokrojone wcześniej banany.

Następnie wlać do tego chochelką rozmieszane składniki. Całość smażyć na rumiany kolor z obu stron na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i podzielić na porcje.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów