Korzeń lotosu z kiełbasą i jajkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2375
Składniki:
- 20 g korzenia lotosu (może być suszony)
- 20 g kiełbasy szynkowej
- 3 łyżki oleju
- 2 jajka
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżki keczupu łagodnego
- 2 kiwi
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki czerwonej
- sol
- pieprz
Opis przygotowania:
Korzeń lotosu oraz kiwi umyć i osączyć z wody. Korzeń lotosu (jeżeli jest świeży) obrać ze skóry i pokroić w plastry o grubości 7 mm. Jeżeli mamy suchy korzeń to najpierw należy moczyć go przez 10 minut w niewielkiej ilości wody. Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do tego plastry lotosu. Całość oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć z obu stron przez 1,5 minuty. Smażąc drugą stronę, na dwa z nich wbić wbić jajka, a na kolejne dwa plastry wyłożyć pokrojoną kiełbasę szynkową. Wszystko oprószyć mieloną papryką oraz solą, przykryć i smażyć do czasu, aż jajka całkowicie się zetną. Gotowe ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz, kładąc jedno na drugim. Na talerz wyłożyć keczup oraz musztardę, a całość udekorować obranym i pokrojonym na kawałki kiwi.
Komentarze (0)