Korzeń lotosu z kiełbasą i jajkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2187
Korzeń lotosu z kiełbasą i jajkiem
fot. Ron Dollete / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 20 g korzenia lotosu (może być suszony)
  • 20 g kiełbasy szynkowej
  • 3 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki keczupu łagodnego
  • 2 kiwi
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki czerwonej
  • sol
  • pieprz

Opis przygotowania:

Korzeń lotosu oraz kiwi umyć i osączyć z wody. Korzeń lotosu (jeżeli jest świeży) obrać ze skóry i pokroić w plastry o grubości 7 mm. Jeżeli mamy suchy korzeń to najpierw należy moczyć go przez 10 minut w niewielkiej ilości wody. Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do tego plastry lotosu. Całość oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć z obu stron przez 1,5 minuty. Smażąc drugą stronę, na dwa z nich wbić wbić jajka, a na kolejne dwa plastry wyłożyć pokrojoną kiełbasę szynkową. Wszystko oprószyć mieloną papryką oraz solą, przykryć i smażyć do czasu, aż jajka całkowicie się zetną. Gotowe ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz, kładąc jedno na drugim. Na talerz wyłożyć keczup oraz musztardę, a całość udekorować obranym i pokrojonym na kawałki kiwi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów