Korzeń lotosu z ryżem i miodem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1821
Korzeń lotosu z ryżem i miodem
fot. politizer / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 g świeżego korzenia lotosu
  • 150 ml płynnego miodu lipowego
  • 3 szklanki wrzącej wody
  • 1 szklanka kleistego ryż
  • 1 łyżka rodzynek
  • sól

Opis przygotowania:

Korzeń lotosu umyć, obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zalać 2 szklankami wrzącej wody. Po 2 minutach odcedzić i wyłożyć na talerz. Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, po czym osączyć z jej nadmiaru i drobno posiekać. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Odparowanym ryżem nadziać otwory lotosu. Następnie miód zmieszać z pokrojonymi rodzynkami i polać całość.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów