Korzeń lotosu z ryżem i miodem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1997
Składniki:
- 250 g świeżego korzenia lotosu
- 150 ml płynnego miodu lipowego
- 3 szklanki wrzącej wody
- 1 szklanka kleistego ryż
- 1 łyżka rodzynek
- sól
Opis przygotowania:
Korzeń lotosu umyć, obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zalać 2 szklankami wrzącej wody. Po 2 minutach odcedzić i wyłożyć na talerz. Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, po czym osączyć z jej nadmiaru i drobno posiekać. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Odparowanym ryżem nadziać otwory lotosu. Następnie miód zmieszać z pokrojonymi rodzynkami i polać całość.
Komentarze (0)