Naan ze szpinakiem, papryką i śmietaną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2538
Składniki:
- 400 g szpinaku (może być mrożony)
- 100 ml gęstej śmietany
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka chili
- sól
- Na chleb naan:
- 3 łyżki sera twarogowego
- 2 łyżeczki nasion cebuli
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 kg mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Szpinak sparzyć wrzątkiem i osączyć z wody. Paprykę umyć, pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, przepuścić przez praskę i wyłożyć na rozgrzany olej na patelni. Do czosnku dodać pokrojoną paprykę (1 łyżkę pozostawić) i zeszklić. Następnie paprykę z czosnkiem dodać do szpinaku i razem zmiksować na jednolitą masę. Do masy dodać łyżkę pozostawionej papryki, doprawić pieprzem i solą, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz. Na talerz wyłożyć również gęstą śmietanę.
Przygotować chleb naan: mąkę zmieszać z serem twarogowym, cukrem, solą i nasionami cebuli. Wbić do tego jajko, dodać proszek do pieczenia, wlać mleko i wyrobić elastyczne ciasto. Do wyrobionego ciasta dodać olej i wyrabiać ręcznie przez 2 minuty. Następnie ciasto podzielić na małe kawałki, które rozwałkować na placki o grubości 1 cm. Placki przełożyć na blachę do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 200 stopni na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć i dodać do całości.
Przygotować chleb naan: mąkę zmieszać z serem twarogowym, cukrem, solą i nasionami cebuli. Wbić do tego jajko, dodać proszek do pieczenia, wlać mleko i wyrobić elastyczne ciasto. Do wyrobionego ciasta dodać olej i wyrabiać ręcznie przez 2 minuty. Następnie ciasto podzielić na małe kawałki, które rozwałkować na placki o grubości 1 cm. Placki przełożyć na blachę do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 200 stopni na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć i dodać do całości.
Komentarze (0)