Naan z mozzarellą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2492
Składniki:
- olej do głębokiego smażenia
- Ciasto:
- 220 g mąki razowej
- 100 g mąki pszennej
- 15 g drożdży
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 szklanki letniej wody
- Nadzienie:
- 300 g mozzarelli w zalewie
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnią wodą oraz cukrem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę pszenną przesypać do miski i wymieszać z mąką razową oraz szczyptą soli. Do wymieszanych składników wlać roztarte drożdże, jogurt naturalny i wyrobić ciasto. Podzielić je na równe kawałki i rozgnieść je na grubość 5 mm ręcznie.
Przygotować nadzienie: mozzarellę osączyć z zalewy i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do sera w misce. Wsypać do tego mieloną kolendrę, kminek, całość rozgnieść widelcem, nałożyć łyżeczką na ciasto, po czym wszystko dokładnie skleić ręcznie i uformować z tego placki.
Całość wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć z obu stron na na średnim ogniu rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Przygotować nadzienie: mozzarellę osączyć z zalewy i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do sera w misce. Wsypać do tego mieloną kolendrę, kminek, całość rozgnieść widelcem, nałożyć łyżeczką na ciasto, po czym wszystko dokładnie skleić ręcznie i uformować z tego placki.
Całość wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć z obu stron na na średnim ogniu rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)