Samgyeopsal z naan

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1751
Samgyeopsal z naan
fot. artangelo / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 g wędzonego boczku
  • 250 g orzeszków ziemnych
  • 100 ml płynnego karmelu
  • 2 główki czosnku
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
  • Naan:
  • 250 ml mleka 2%
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej kozieradki
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Przygotować naan: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją ze szczyptą soli, przyprawą garam masala i kozieradką. Do wymieszanych składników wlać mleko, jogurt, wbić jajko, wyrobić ciasto i przełożyć je do wysmarowanej masłem formy do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika oraz formy i wyłożyć na talerz. Boczek wędzony pokroić na małe kawałki. Czosnek obrać ze skóry i podzielić go w ząbki. Pokrojony boczek przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko go zrumienić. Następnie do zrumienionego boczku wsypać orzeszki ziemne i dodać do tego całe ząbki czosnku. Składniki na patelni dobrze wymieszać i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż ząbki czosnku zaczną się rumienić. Wtedy wlać do tego płynny karmel i razem smażyć jeszcze przez 1 minutę. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia, przełożyć do miski i podawać razem z naan.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów