Samgyeopsal z naan
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2017
Składniki:
- 250 g wędzonego boczku
- 250 g orzeszków ziemnych
- 100 ml płynnego karmelu
- 2 główki czosnku
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
- Naan:
- 250 ml mleka 2%
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonej kozieradki
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 1 jajko
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Przygotować naan: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją ze szczyptą soli, przyprawą garam masala i kozieradką. Do wymieszanych składników wlać mleko, jogurt, wbić jajko, wyrobić ciasto i przełożyć je do wysmarowanej masłem formy do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika oraz formy i wyłożyć na talerz. Boczek wędzony pokroić na małe kawałki. Czosnek obrać ze skóry i podzielić go w ząbki. Pokrojony boczek przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko go zrumienić. Następnie do zrumienionego boczku wsypać orzeszki ziemne i dodać do tego całe ząbki czosnku. Składniki na patelni dobrze wymieszać i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż ząbki czosnku zaczną się rumienić. Wtedy wlać do tego płynny karmel i razem smażyć jeszcze przez 1 minutę. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia, przełożyć do miski i podawać razem z naan.
Komentarze (0)