Mus z jabłek

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4475
Mus z jabłek
fot. itchys / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1/2 kg jabłek (renety, antonówki)
  • 3 białka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 paczka cukru waniliowego

Opis przygotowania:

Jabłka umyj, ułóż na blasze wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką, lekko skrop wodą, wstaw do piekarnika i upiecz. Upieczone jabłka przetrzyj przez sito. Białka ubij na sztywną pianę, następnie dodawaj stopniowo cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając. Dodaj do gorącego przecieru jabłkowego i delikatnie wymieszaj. Ostudź i od razu podawaj.

Jeśli mus jest przygotowany na około 2 godziny przed podaniem, trzeba wtedy dodać 2 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny. Żelatynę rozpuść w paru łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje dodaj trochę wrzątku i wymieszaj. Wlej do musu jabłkowego i pozostaw do ostygnięcia.

Autor: effi

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów