Mus z jabłek
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4475
Składniki:
- 1/2 kg jabłek (renety, antonówki)
- 3 białka
- 3 łyżki cukru
- 1 paczka cukru waniliowego
Opis przygotowania:
Jabłka umyj, ułóż na blasze wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką, lekko skrop wodą, wstaw do piekarnika i upiecz. Upieczone jabłka przetrzyj przez sito. Białka ubij na sztywną pianę, następnie dodawaj stopniowo cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając. Dodaj do gorącego przecieru jabłkowego i delikatnie wymieszaj. Ostudź i od razu podawaj.
Jeśli mus jest przygotowany na około 2 godziny przed podaniem, trzeba wtedy dodać 2 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny. Żelatynę rozpuść w paru łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje dodaj trochę wrzątku i wymieszaj. Wlej do musu jabłkowego i pozostaw do ostygnięcia.
Jeśli mus jest przygotowany na około 2 godziny przed podaniem, trzeba wtedy dodać 2 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny. Żelatynę rozpuść w paru łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje dodaj trochę wrzątku i wymieszaj. Wlej do musu jabłkowego i pozostaw do ostygnięcia.
Komentarze (0)