Lekki mus z łososia

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2986
Lekki mus z łososia
fot. naminami / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 60 dag surowego łososia
  • 1 białko
  • 1 łyżka śmietany
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka masła
  • Sos:
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki rozmarynu
  • 1/2 litra wywaru rybnego
  • bazylia
  • oregano
  • tymianek
  • natka pietruszki

Opis przygotowania:

Białko ubij na sztywno. Łososia zmiel, dodaj pianę, śmietanę i wino, wymieszaj. Przypraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Małą foremkę posmaruj tłuszczem, wypełnij masą łososiową. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz 20 min. w temp. 150 st. C.

Przygotuj sos: cebulę obierz, posiekaj. Zrumień na maśle. Dodaj rozdrobione pomidory, wywar rybny i śmietanę. Sos zagęść (gotując kilka minut i odparowując). Przypraw solą, pieprzem, cukrem i ziołami. Mus pokrójna plasterki, podawaj z sosem.

Autor: magdam

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów