Lekki mus z łososia
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2986
Składniki:
- 60 dag surowego łososia
- 1 białko
- 1 łyżka śmietany
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 1 łyżka masła
- Sos:
- 1 puszka pomidorów
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki rozmarynu
- 1/2 litra wywaru rybnego
- bazylia
- oregano
- tymianek
- natka pietruszki
Opis przygotowania:
Białko ubij na sztywno. Łososia zmiel, dodaj pianę, śmietanę i wino, wymieszaj. Przypraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Małą foremkę posmaruj tłuszczem, wypełnij masą łososiową. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz 20 min. w temp. 150 st. C.
Przygotuj sos: cebulę obierz, posiekaj. Zrumień na maśle. Dodaj rozdrobione pomidory, wywar rybny i śmietanę. Sos zagęść (gotując kilka minut i odparowując). Przypraw solą, pieprzem, cukrem i ziołami. Mus pokrójna plasterki, podawaj z sosem.
Przygotuj sos: cebulę obierz, posiekaj. Zrumień na maśle. Dodaj rozdrobione pomidory, wywar rybny i śmietanę. Sos zagęść (gotując kilka minut i odparowując). Przypraw solą, pieprzem, cukrem i ziołami. Mus pokrójna plasterki, podawaj z sosem.
Komentarze (0)