Przystawka z krakersów
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 4587
Składniki:
- 1 opakowanie sera twarogowego Almette
- 1 jajko
- 1 ogórek szklarniowy
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki oleju
- 2 opakowania okrągłych krakersów
- 2 banany
- 2 łyżki solu z cytryny
- 30 dag wędzonego łososia
- 30 dag sera pleśniowego
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki czerwonej
- pęczek szpinaku
- pęczek zielonego koperku
- keczup pikantny
Opis przygotowania:
Krakersy wyłożyć na tacę. Szpinak sparzyć wrzątkiem, osączyć z wody i ułożyć na 1/3 części krakersów. Na szpinak wyłożyć połowę wędzonego łososia, pokrojonego w cienkie plastry. Pozostałą część łososia pozostawić do smażenia. Na łososia wyłożyć ser Almette, pokrojony drobno szczypiorek i posypać mieloną papryką. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu, obtoczyć w nim pozostałą część łososia pokrojonego w plastry, a następnie obtoczyć go w bułce tartej i smażyć na rumiany kolor na rozgrzanym oleju. Usmażonego łososia osączyć z tłuszczu i przełożyć na kolejną porcję krakersów. Banany obrać ze skóry, usunąć końcówki, pokroić w plastry i przełożyć na smażonego łososia. Banany skropić sokiem z cytryny. Ogórka obrać ze skóry, pokroić w plastry i wyłożyć na 1/3 części krakersów. Na ogórka położyć plastry sera pleśniowego i polać keczupem pikantnym. Gotową przystawkę wyłożyć na stół.
Komentarze (0)