Mus czekoladowy z bitą śmietaną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1455
Składniki:
- 300 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 4 truskawki z kompotu
- 2 łyżki tartej mlecznej czekolady
- 2 łyżki tartej białej czekolady
- Mus:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 150 g cukru
- 120 ml śmietany kremówki
- 16 g cukru waniliowego
- 4 jajka
Opis przygotowania:
Przygotować mus: białka oddzielić od żółtek. Z białek oraz cukru ubić mikserem sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym do białości. Śmietanę kremówkę ubić mikserem na sztywną pianę. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałki, przełożyć je do rondla i rozpuści na płynną masę na małym ogniu, po czym ściągnąć z ognia. Do rozpuszczonej masy czekoladowej dodać roztarte żółtka, bitą śmietanę i ubitą wcześniej pianę z białek. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do kieliszków. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszysta pianę, a po ubiciu przełożyć ja na przygotowany wcześniej mus czekoladowy. Wszystko udekorować truskawkami z kompotu i posypać tartą mleczną oraz białą czekoladą.
Komentarze (0)