Mus czekoladowy z bitą śmietaną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1241
Mus czekoladowy z bitą śmietaną
fot. erecepti.com / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 truskawki z kompotu
  • 2 łyżki tartej mlecznej czekolady
  • 2 łyżki tartej białej czekolady
  • Mus:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 150 g cukru
  • 120 ml śmietany kremówki
  • 16 g cukru waniliowego
  • 4 jajka

Opis przygotowania:

Przygotować mus: białka oddzielić od żółtek. Z białek oraz cukru ubić mikserem sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym do białości. Śmietanę kremówkę ubić mikserem na sztywną pianę. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałki, przełożyć je do rondla i rozpuści na płynną masę na małym ogniu, po czym ściągnąć z ognia. Do rozpuszczonej masy czekoladowej dodać roztarte żółtka, bitą śmietanę i ubitą wcześniej pianę z białek. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do kieliszków. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszysta pianę, a po ubiciu przełożyć ja na przygotowany wcześniej mus czekoladowy. Wszystko udekorować truskawkami z kompotu i posypać tartą mleczną oraz białą czekoladą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów