Mus czekoladowy z łaciatą czekoladą i śmietaną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1400
Składniki:
- 200 g łaciatej czekolady czarno-białej
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka kakao
- Mus:
- 300 g gorzkiej czekolady
- 200 ml śmietany kremówki
- 5 jaj
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka likieru wiśniowego
- 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Czekoladę łaciatą pokroić w trójkąty. Przygotować mus: białka oddzielić od żółtek. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałki, przełożyć je do rondla i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Rozpuszczoną ściągnąć z ognia i lekko przestudzić. Śmietanę kremówkę ubić mikserem na sztywną pianę. Białka przełożyć do miski i ubić je mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany z białek dodać stopniowo po jednym żółtku, wsypać do tego cukier, tartą skórkę pomarańczową, wlać do tego likier wiśniowy i nadal ubijać mikserem. Dodać do tego ubitą wcześniej pianę ze śmietany i całość ponownie zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu składniki przełożyć do kubeczków i wstawić je na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na puszystą pianę, a po ubiciu nałożyć ją na przygotowany wcześniej mus czekoladowy. Wszystko oprószyć kakao i udekorować pokrojoną łaciatą czekoladą.
Komentarze (0)