Mus czekoladowy z łaciatą czekoladą i śmietaną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1201
Mus czekoladowy z łaciatą czekoladą i śmietaną
fot. The World Through Athene's Eyes / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g łaciatej czekolady czarno-białej
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka kakao
  • Mus:
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 5 jaj
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka likieru wiśniowego
  • 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Czekoladę łaciatą pokroić w trójkąty. Przygotować mus: białka oddzielić od żółtek. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałki, przełożyć je do rondla i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Rozpuszczoną ściągnąć z ognia i lekko przestudzić. Śmietanę kremówkę ubić mikserem na sztywną pianę. Białka przełożyć do miski i ubić je mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany z białek dodać stopniowo po jednym żółtku, wsypać do tego cukier, tartą skórkę pomarańczową, wlać do tego likier wiśniowy i nadal ubijać mikserem. Dodać do tego ubitą wcześniej pianę ze śmietany i całość ponownie zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu składniki przełożyć do kubeczków i wstawić je na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na puszystą pianę, a po ubiciu nałożyć ją na przygotowany wcześniej mus czekoladowy. Wszystko oprószyć kakao i udekorować pokrojoną łaciatą czekoladą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów