Muffinki truskawkowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2585
Muffinki truskawkowe
fot. stu_spivack / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 0,5 kg truskawek
  • 1 opakowanie gotowej bitej śmietany
  • 1 opakowanie serwetek deserowych
  • Na ciasto:
  • 250 g mąki
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 75 ml oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Olej wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, cukrem i wlać do mąki. Dodać do tego jajka, jogurt i wyrobić elastyczne ciasto. Wysmarować foremki do pieczenia masłem, przełożyć do nich ciasto i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Następnie wyciągnąć, wyłożyć i ułożyć na serwetki deserowe. Truskawki dobrze opłukać zimną woda, osączyć, pozbawić szypułek, pokroić w plastry i położyć na cieście. Całość udekorować gotową bitą śmietaną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów