Muffinki truskawkowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2585
Składniki:
- 0,5 kg truskawek
- 1 opakowanie gotowej bitej śmietany
- 1 opakowanie serwetek deserowych
- Na ciasto:
- 250 g mąki
- 200 g jogurtu naturalnego
- 75 ml oleju
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Olej wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, cukrem i wlać do mąki. Dodać do tego jajka, jogurt i wyrobić elastyczne ciasto. Wysmarować foremki do pieczenia masłem, przełożyć do nich ciasto i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Następnie wyciągnąć, wyłożyć i ułożyć na serwetki deserowe. Truskawki dobrze opłukać zimną woda, osączyć, pozbawić szypułek, pokroić w plastry i położyć na cieście. Całość udekorować gotową bitą śmietaną.
Komentarze (0)