Morele w syropie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2719
Składniki:
- 500 g cukru
- 2 mielone goździki
- 1,5 szklanki wody
- 1 kg moreli
- 1 szklanka octu 6 %
Opis przygotowania:
Morele umyć, osączyć z wody, przekroić na połówki, usunąć pestki, miąższ pokroić w ćwiartki i przełożyć do słoja. Następnie cukier wsypać do garnka i zalać wodą. Potem wlać do tego ocet, dodać mielone goździki i zagotować. Zagotowane składniki przelać do moreli w słoju, całość szczelnie pozamykać, po czym przełożyć do garnka zalanego do połowy wodą i gotować przez 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć z garnka i odstawić w chłodne miejsce.
Komentarze (0)