Morele w syropie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1828
Morele w syropie
fot. GimmeFood :) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g cukru
  • 2 mielone goździki
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 kg moreli
  • 1 szklanka octu 6 %

Opis przygotowania:

Morele umyć, osączyć z wody, przekroić na połówki, usunąć pestki, miąższ pokroić w ćwiartki i przełożyć do słoja. Następnie cukier wsypać do garnka i zalać wodą. Potem wlać do tego ocet, dodać mielone goździki i zagotować. Zagotowane składniki przelać do moreli w słoju, całość szczelnie pozamykać, po czym przełożyć do garnka zalanego do połowy wodą i gotować przez 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć z garnka i odstawić w chłodne miejsce.

0 komenatrzy

Podobne przepisy