Modra kapusta
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1217
Składniki:
- 2 winne jabłka
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki masła
- 2 szklanki wody
- 1 główka czerwonej kapusty do 1 kg
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżka wrzącej wody
- 1 czerwona cebula
- 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
- 0,5 łyżeczki mielonych goździków
- sól
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć wrząca wodą, osączyć z jej nadmiaru i wrzucić do rondla. Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, pozbawić nasion i pokroić je drobno do rondla z rodzynkami. Następnie kapustę pozbawić głąba, pokroić ją na małe kawałki i dodać do składników w rondlu. Całość składniki zalać 2 szklankami wody, posypać mielonymi goździkami, suszonym majerankiem i zagotować. Po zagotowaniu odcedzić na sicie. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobna kostkę i zeszklić ją na rozgrzanym maśle na patelni. Zeszkloną ściągnąć z patelni i dodać do składników w misce. Wszystko doprawić do smaku cukrem brązowym, solą, octem balsamicznym, dobrze wymieszać i odstawić na 30 minut. Po tym czasie podawać do spożycia.
Komentarze (0)