Modak - kokosowe pierogi
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1231
Składniki:
- Na ciasto:
- 2 szklanki mąki ryżowej
- 0,5 szklanki wody
- szczypta soli
- Na nadzienie:
- 2 łyżeczki białego, prażonego maku
- 2 łyżki klarowanego masła
- 1,5 szklanki wiórek kokosowych
- 1 szklanka cukru palmowego
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
Opis przygotowania:
Mąkę ryżową przesypać do miski i wymieszać ją ze szczyptą soli. Wlać do tego wodę i wyrobić ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i foremką do pierogów (pierożnicą) wyciąć w nim odpowiednie kształty.
Przygotować nadzienie: masło klarowane rozpuścić na rozgrzanej patelni i wsypać do niego biały mak z mielonym kardamonem. Składniki te smażyć przez 30 sekund, potem dodać do tego cukier palmowy i dobrze go rozpuścić mieszając drewnianą łyżką. Po rozpuszczeniu się cukru, wsypać do tego wiórki kokosowe i dobrze wymieszać. Następnie wszystko ściągnąć z ognia i nałożyć łyżeczką do wyciętych kształtów ciasta.
Całość zawinąć w sakiewki i położyć na sicie naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Od chwili, zagotowania wody w naczyniu ciasto z nadzieniem gotować przez 10-15 minut. Po tym czasie ściągnąć z sita i wyłożyć na talerz.
Przygotować nadzienie: masło klarowane rozpuścić na rozgrzanej patelni i wsypać do niego biały mak z mielonym kardamonem. Składniki te smażyć przez 30 sekund, potem dodać do tego cukier palmowy i dobrze go rozpuścić mieszając drewnianą łyżką. Po rozpuszczeniu się cukru, wsypać do tego wiórki kokosowe i dobrze wymieszać. Następnie wszystko ściągnąć z ognia i nałożyć łyżeczką do wyciętych kształtów ciasta.
Całość zawinąć w sakiewki i położyć na sicie naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Od chwili, zagotowania wody w naczyniu ciasto z nadzieniem gotować przez 10-15 minut. Po tym czasie ściągnąć z sita i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)