Modak - kokosowe pierogi

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1080
Modak - kokosowe pierogi
fot. easycooking (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki ryżowej
  • 0,5 szklanki wody
  • szczypta soli
  • Na nadzienie:
  • 2 łyżeczki białego, prażonego maku
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 1,5 szklanki wiórek kokosowych
  • 1 szklanka cukru palmowego
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej

Opis przygotowania:

Mąkę ryżową przesypać do miski i wymieszać ją ze szczyptą soli. Wlać do tego wodę i wyrobić ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i foremką do pierogów (pierożnicą) wyciąć w nim odpowiednie kształty.

Przygotować nadzienie: masło klarowane rozpuścić na rozgrzanej patelni i wsypać do niego biały mak z mielonym kardamonem. Składniki te smażyć przez 30 sekund, potem dodać do tego cukier palmowy i dobrze go rozpuścić mieszając drewnianą łyżką. Po rozpuszczeniu się cukru, wsypać do tego wiórki kokosowe i dobrze wymieszać. Następnie wszystko ściągnąć z ognia i nałożyć łyżeczką do wyciętych kształtów ciasta.

Całość zawinąć w sakiewki i położyć na sicie naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Od chwili, zagotowania wody w naczyniu ciasto z nadzieniem gotować przez 10-15 minut. Po tym czasie ściągnąć z sita i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów