Mintaj w curry

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3457
Mintaj w curry
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 filetów z mintaja
  • 2 cebule szalotki
  • 2 szklanki ryżu
  • 30 g szpinaku
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżki curry
  • 1 łodyga selera
  • 1 liść laurowy
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ryż opłukać w zimnej wodzie i ugotować na sypko w 4 szklankach lekko osolonej wody. Ugotowany odcedzić. Rybę zalać 1 l wody, dodać do tego połamany liść laurowy, cebulę pokrojoną w plastry, łodygę selera pokrojoną na części, curry i gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości ryby. Rozgrzać mocno oliwę na patelni, dodać do tego ryż, wymieszać, a następnie dodać do niego opłukany i osączony z wody szpinak. Ryż ze szpinakiem dusić pod przykryciem około 2 minut, po czym przełożyć na talerz. Wyciągnąć rybę oraz warzywa z wody, oprószyć solą i pieprzem, następnie ułożyć na ryżu. Danie podawać na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów