Mintaj w curry
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3457
Składniki:
- 6 filetów z mintaja
- 2 cebule szalotki
- 2 szklanki ryżu
- 30 g szpinaku
- 30 g oliwy z oliwek
- 1,5 łyżki curry
- 1 łodyga selera
- 1 liść laurowy
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ryż opłukać w zimnej wodzie i ugotować na sypko w 4 szklankach lekko osolonej wody. Ugotowany odcedzić. Rybę zalać 1 l wody, dodać do tego połamany liść laurowy, cebulę pokrojoną w plastry, łodygę selera pokrojoną na części, curry i gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości ryby. Rozgrzać mocno oliwę na patelni, dodać do tego ryż, wymieszać, a następnie dodać do niego opłukany i osączony z wody szpinak. Ryż ze szpinakiem dusić pod przykryciem około 2 minut, po czym przełożyć na talerz. Wyciągnąć rybę oraz warzywa z wody, oprószyć solą i pieprzem, następnie ułożyć na ryżu. Danie podawać na ciepło.
Komentarze (0)