Mintaj z groszkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 1578
Składniki:
- 400 g mrożonego, zielonego groszku
- 5 łyżek oleju
- 2 jajka
- 1 kg mrożonych filetów z mintaja
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 łyżeczka mielonego, kolorowego pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 ząbek czosnku
- sól
Opis przygotowania:
Groszek zielony rozmrozić, przesypać go na sito i przelać wrząca wodą. Następnie osączyć go z nadmiary wody i przełożyć do miksera. Czosnek obrać ze skóry i dodać do groszku w mikserze. Wsypać do tego suszone oregano, szczyptę soli i razem zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane składniki przełożyć do kieliszków. Na talerz wbić jajka i roztrzepać je widelcem wraz z mielonym, kolorowym pieprzem i szczyptą soli. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą. Następnie filety z mintaja rozmrozić, pokroić w plastry o grubości 2 cm i namoczyć je w roztrzepanych wcześniej jajkach. Namoczoną rybę oprószyć bułką tartą z każdej strony i włożyć ją do mocno rozgrzanego oleju na patelni. Smażyć na rumiany kolor, po czym ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do potrawy w kieliszkach.
Komentarze (0)