Mintaj z warzywami i pieczarkami w sosie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2406
Składniki:
- 200 g zielonego groszku w zalewie
- 100 ml słodko-kwaśnego sosu chili
- 4 filety z mintaja
- 4 pieczarki
- 4 marchewki
- 4 łyżki oleju
- 2 jajka
- 2 czerwone papryki
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 ząbek czosnku
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa, pieczarki oraz filety z mintaja umyć i osączyć z wody. Jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli i pieprzem. Na drugi talerz przesypać mąkę kukurydzianą. Filety z mintaja panierować w roztrzepanych jajkach, mące kukurydzianej i smażyć je w 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni na rumiany kolor. Po usmażeniu rybę ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Marchew obrać ze skóry, 2 marchewki zetrzeć do ryby na tarce jarzynowej o grubych oczkach, a pozostałe 2 marchewki pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić nasion, z czego 1 paprykę pokroić na małe kawałki i dodać do składników z rybą, a kolejną paprykę pokroić w drobną kostkę i dodać do pokrojonej marchwi. Pieczarki oczyścić z błony i pokroić w cienkie plastry. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i zeszklić na nim obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną w kostkę paprykę, marchew i pokrojone pieczarki. Składniki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć na średnim ogniu razem do chwil, aż zmiękną. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do całości. Wszystko posypać odcedzonym z zalewy zielonym groszkiem, polać sosem chili i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)