Mintaj z krewetkami w sosie sojowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2360
Składniki:
- 400 g filetów z mintaja
- 100 g suszonych krewetek
- 100 ml ciemnego sosu sojowego
- 4 łyżki oleju
- 2 marchewki
- 2 liście świeżej bazylii
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Filety z mintaja pokroić na równe porcje, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do miękkości z obu stron na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Usmażoną rybę wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na pozostałym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać suszone krewetki, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i dodać do usmażonej wcześniej ryby. Całość posypać startą marchewką, udekorować listkami świeżej bazylii i polać sosem sojowym.
Komentarze (0)