Mintaj z krewetkami w sosie sojowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2125
Mintaj z krewetkami w sosie sojowym
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g filetów z mintaja
  • 100 g suszonych krewetek
  • 100 ml ciemnego sosu sojowego
  • 4 łyżki oleju
  • 2 marchewki
  • 2 liście świeżej bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Filety z mintaja pokroić na równe porcje, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do miękkości z obu stron na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Usmażoną rybę wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na pozostałym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać suszone krewetki, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i dodać do usmażonej wcześniej ryby. Całość posypać startą marchewką, udekorować listkami świeżej bazylii i polać sosem sojowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów