Mintaj w cieście z cukinią

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2253
Mintaj w cieście z cukinią
fot. Ron Diggity / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g mrożonego mintaja
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 młoda, zielona cukinia
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • przyprawa do ryb
  • sól
  • pieprz
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Mintaja rozmrozić umyć, oprószyć pieprzem, solą, przyprawą do ryb i odstawić na 10 minut. Cukinię umyć, osączyć z wody, pokroić w drobną kostkę, posolić szczyptą soli i odstawić również na 10 minut. Po tym czasie odlać nadmiar wody z pokrojonej cukinii.

Następnie przygotować ciasto: mąkę zmieszać z mlekiem sojowym, dodać do tego osączoną z nadmiaru wody cukinię, dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Potem w cieście zanurzyć rybę i smażyć w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na rumiany kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów