Mintaj w cieście z cukinią
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2253
Składniki:
- 500 g mrożonego mintaja
- 1,5 szklanki mąki
- 1 młoda, zielona cukinia
- 1 szklanka mleka sojowego
- przyprawa do ryb
- sól
- pieprz
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Mintaja rozmrozić umyć, oprószyć pieprzem, solą, przyprawą do ryb i odstawić na 10 minut. Cukinię umyć, osączyć z wody, pokroić w drobną kostkę, posolić szczyptą soli i odstawić również na 10 minut. Po tym czasie odlać nadmiar wody z pokrojonej cukinii.
Następnie przygotować ciasto: mąkę zmieszać z mlekiem sojowym, dodać do tego osączoną z nadmiaru wody cukinię, dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Potem w cieście zanurzyć rybę i smażyć w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na rumiany kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz.
Następnie przygotować ciasto: mąkę zmieszać z mlekiem sojowym, dodać do tego osączoną z nadmiaru wody cukinię, dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Potem w cieście zanurzyć rybę i smażyć w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na rumiany kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)