Migdały z żurawiną i syropem trzcinowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1916
Migdały z żurawiną i syropem trzcinowym
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 450 g syropu z trzciny cukrowej
  • 400 g migdałów
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 0,5 szklanki suszonej żurawiny
  • 0,5 szklanki brązowego cukru

Opis przygotowania:

Migdały przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 30 sekund na małym ogniu pod przykryciem. Następnie ściągnąć je z ognia, przełożyć do miski i oprószyć solą morską. Suszoną żurawinę sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, po czym osączyć z jej nadmiaru i pokroić na drobne kawałeczki. Pokrojoną żurawinę dodać do solonych migdałów. Syrop z trzciny cukrowej zmieszać z cukrem brązowym i zalać składniki w misce. Wszystko wstawić do lodówki na kilka godzin, aby składniki dobrze się związały. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, pokroić na kawałki i przełożyć na talerz. Gotowy deser podawać ze szklanką zimnego mleka.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów