Migdały z żurawiną i syropem trzcinowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1916
Składniki:
- 450 g syropu z trzciny cukrowej
- 400 g migdałów
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 0,5 szklanki suszonej żurawiny
- 0,5 szklanki brązowego cukru
Opis przygotowania:
Migdały przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 30 sekund na małym ogniu pod przykryciem. Następnie ściągnąć je z ognia, przełożyć do miski i oprószyć solą morską. Suszoną żurawinę sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, po czym osączyć z jej nadmiaru i pokroić na drobne kawałeczki. Pokrojoną żurawinę dodać do solonych migdałów. Syrop z trzciny cukrowej zmieszać z cukrem brązowym i zalać składniki w misce. Wszystko wstawić do lodówki na kilka godzin, aby składniki dobrze się związały. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, pokroić na kawałki i przełożyć na talerz. Gotowy deser podawać ze szklanką zimnego mleka.
Komentarze (0)