Migdały w parmezanie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2187

Składniki:

  • 65 g migdałów (świeżych)
  • 500 ml wody wrzącej
  • 75 ml wody zimnej
  • 30 g masła
  • 50 g mąki
  • 45 g parmezanu świeżo utartego
  • 1 jajko
  • szczypta papryki
  • sól do smaku

Opis przygotowania:

Migdały obrać ze skorupy, wrzucić do naczynia i zalać wrzącą wodą. Pozostawić na jedną minutę. Następnie odsączyć i polać zimną wodą. Osuszyć, zdjąć skórę i drobno posiekać. Wodę i 20 g masła pozostawić w małym garnuszku na średnim ogniu. Kiedy roztwór zacznie się marszczyć - dodać mąkę oraz sól cały czas mieszając drewnianą łyżką. Doprowadzić ciasto do gęstej konsystencji ciągle mieszając. Zdjąć garnuszek z ognia, dodać parmezan i paprykę. Ostudzić. Dodać do ciasta jajka jedno po drugim, cały czas energicznie ubijając. Przelać masę do strzykawki tortowej. Posmarować masłem i posypać mąką blachę do pieczenia ciasta. Uformować kule wielkości kul bilardowych. Ułożyć na blasze i posypać migdałami lekko wgniatając je w ciasto. Wstawić na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Podawać na zimno.

Autor: olka

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów