Migdały w parmezanie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2373
Składniki:
- 65 g migdałów (świeżych)
- 500 ml wody wrzącej
- 75 ml wody zimnej
- 30 g masła
- 50 g mąki
- 45 g parmezanu świeżo utartego
- 1 jajko
- szczypta papryki
- sól do smaku
Opis przygotowania:
Migdały obrać ze skorupy, wrzucić do naczynia i zalać wrzącą wodą. Pozostawić na jedną minutę. Następnie odsączyć i polać zimną wodą. Osuszyć, zdjąć skórę i drobno posiekać. Wodę i 20 g masła pozostawić w małym garnuszku na średnim ogniu. Kiedy roztwór zacznie się marszczyć - dodać mąkę oraz sól cały czas mieszając drewnianą łyżką. Doprowadzić ciasto do gęstej konsystencji ciągle mieszając. Zdjąć garnuszek z ognia, dodać parmezan i paprykę. Ostudzić. Dodać do ciasta jajka jedno po drugim, cały czas energicznie ubijając. Przelać masę do strzykawki tortowej. Posmarować masłem i posypać mąką blachę do pieczenia ciasta. Uformować kule wielkości kul bilardowych. Ułożyć na blasze i posypać migdałami lekko wgniatając je w ciasto. Wstawić na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Podawać na zimno.
Komentarze (0)