Merguez z fasolą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1371
Składniki:
- 400 g czerwonej fasoli w zalewie
- 2 łyżki oleju
- 2 czyszczone jelita wołowe lub wieprzowe o długości 1 m
- 3 szklanki przegotowanej i przestudzonej wody
- pęczek rukoli
- Na kiełbasę:
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 2 łyżki mielonych nasion kopru
- 2 łyżki mielonego kminku
- 2 łyżki soli
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 0,5 szklanki mielonej słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Opis przygotowania:
Rukolę umyć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Fasolę czerwoną osączyć z zalewy. Oczyszczone jelita moczyć w przegotowanej wodzie przez 15 minut.
Przygotować kiełbasę: mięso mielone przełożyć do miski, dodać do niego wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszać ręcznie. Jelita osączyć z nadmiaru wody i nałożyć je na lejek nadziewarki do kiełbas w maszynce do mięsa. Składniki z miski przekładać łyżką do maszynki i kręcąc jej rączką, napełniać pęta kiełbasy. Po napełnieniu końce związać dratwą szewską i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć je z lodówki, przełożyć na ruszt rozpalonego grilla, skropić 2 łyżkami oliwy z oliwek i piec do chwili zarumienienia. Upieczone ściągnąć z grilla i przełożyć na talerz z rukolą.
Rozgrzać pozostałą oliwę na patelni i dodać do niej osaczoną z zalewy fasolę. Smażyć przez 2 minuty, po czym dodać do składników na talerzu.
Przygotować kiełbasę: mięso mielone przełożyć do miski, dodać do niego wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszać ręcznie. Jelita osączyć z nadmiaru wody i nałożyć je na lejek nadziewarki do kiełbas w maszynce do mięsa. Składniki z miski przekładać łyżką do maszynki i kręcąc jej rączką, napełniać pęta kiełbasy. Po napełnieniu końce związać dratwą szewską i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć je z lodówki, przełożyć na ruszt rozpalonego grilla, skropić 2 łyżkami oliwy z oliwek i piec do chwili zarumienienia. Upieczone ściągnąć z grilla i przełożyć na talerz z rukolą.
Rozgrzać pozostałą oliwę na patelni i dodać do niej osaczoną z zalewy fasolę. Smażyć przez 2 minuty, po czym dodać do składników na talerzu.
Komentarze (0)