Merguez z fasolą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1371
Merguez z fasolą
fot. GeeJo (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g czerwonej fasoli w zalewie
  • 2 łyżki oleju
  • 2 czyszczone jelita wołowe lub wieprzowe o długości 1 m
  • 3 szklanki przegotowanej i przestudzonej wody
  • pęczek rukoli
  • Na kiełbasę:
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 łyżki mielonych nasion kopru
  • 2 łyżki mielonego kminku
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 0,5 szklanki mielonej słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Opis przygotowania:

Rukolę umyć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Fasolę czerwoną osączyć z zalewy. Oczyszczone jelita moczyć w przegotowanej wodzie przez 15 minut.

Przygotować kiełbasę: mięso mielone przełożyć do miski, dodać do niego wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszać ręcznie. Jelita osączyć z nadmiaru wody i nałożyć je na lejek nadziewarki do kiełbas w maszynce do mięsa. Składniki z miski przekładać łyżką do maszynki i kręcąc jej rączką, napełniać pęta kiełbasy. Po napełnieniu końce związać dratwą szewską i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć je z lodówki, przełożyć na ruszt rozpalonego grilla, skropić 2 łyżkami oliwy z oliwek i piec do chwili zarumienienia. Upieczone ściągnąć z grilla i przełożyć na talerz z rukolą.

Rozgrzać pozostałą oliwę na patelni i dodać do niej osaczoną z zalewy fasolę. Smażyć przez 2 minuty, po czym dodać do składników na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów