Melszpejz z jabłek
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 2806
Składniki:
- 1,5 kg jabłek
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki
- 5 jaj
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki masła
- 2 sucharki
- 1 łyżka cukru pudru
Opis przygotowania:
Jabłka umyć, obrać ze skóry i zetrzeć na drobnej tarce. Zagotować szklankę mleka z masłem, po zagotowaniu wsypać mąkę, cały czas mieszając na małym ogniu, aż powstanie jednolita masa. Przestudzić, dodać starte jabłka, cukier i 5 żółtek. Całość dobrze wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę i dodawać stopniowo do wymieszanej masy. Delikatnie przemieszać i przełożyć do naczynia do zapiekania i posypać pokruszonymi sucharkami. Rozgrzać piekarnik do temperatury 170 stopni i piec przez około 15 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)