Brokuł zapiekany z mięsem i ryżem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2339
Składniki:
- 400 g mielonego mięsa wieprzowego
- 100 ml słodkiego sosu chili
- 2 brokuły
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 szklanka ryżu
- natka zielonej pietruszki
- olej do głębokiego smażenia
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i przełożyć na talerz. Brokuły oraz marchew umyć, zalać 2 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie ugotowane warzywa pokroić na kawałki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobna kostkę. Natkę pietruszki pokroić drobno, część zmieszać z mięsem mielonym, a kolejną część pozostawić do posypania potrawy. Dodać do tego pokrojoną cebulę, wbić jajko, po czym doprawić szczyptą soli oraz pieprzu i wyrobić ręcznie. Do wyrobionych składników dodać ugotowane warzywa, a następnie z całości uformować kule. Kule włożyć do rozgrzanego oleju i smażyć na złoty kolor. Usmażone wyciągnąć, osączyć z tłuszczu, podzielić na porcje i dodać do ryżu. Całość polać sosem chili.
Komentarze (0)