Marchew z szałwią
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1435
Składniki:
- 1 kg marchwi
- 1 garść świeżej szałwii
- olej rzepakowy do głębokiego smażenia
- sól
Opis przygotowania:
Marchew oraz szałwię umyć i osączyć z wody. Następnie marchew obrać ze skóry, pokroić na kawałki i wrzucić ją do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu. Marchew smażyć do miękkości, a jak zmięknie ściągnąć ją z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i przełożyć na talerz. Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i dodać do tego listki świeżej szałwii. Szałwię smażyć na średnim ogniu do chwili, aż będzie chrupiąca. Wtedy ściągnąć ją z ognią, osączyć z tłuszczu i dodać do marchwi. Całość oprószyć szczypta soli i podawać do spożycia na ciepło.
Komentarze (0)