Marchew z szałwią

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1435
Marchew z szałwią
fot. ampersandyslexia / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 kg marchwi
  • 1 garść świeżej szałwii
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia
  • sól

Opis przygotowania:

Marchew oraz szałwię umyć i osączyć z wody. Następnie marchew obrać ze skóry, pokroić na kawałki i wrzucić ją do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu. Marchew smażyć do miękkości, a jak zmięknie ściągnąć ją z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i przełożyć na talerz. Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i dodać do tego listki świeżej szałwii. Szałwię smażyć na średnim ogniu do chwili, aż będzie chrupiąca. Wtedy ściągnąć ją z ognią, osączyć z tłuszczu i dodać do marchwi. Całość oprószyć szczypta soli i podawać do spożycia na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów