Marchew z serem i ciastem czekoladowo-migdałowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1165
Marchew z serem i ciastem czekoladowo-migdałowym
fot. goodiesfirst / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g marchwi
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • Ciasto:
  • 100 g tartej gorzkiej czekolady
  • 100 g mielonych migdałów
  • 4 jajka
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Opis przygotowania:

Marchew umyć, obrać ze skóry, wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu i smażyć do miękkości. Po usmażeniu wyciągnąć, osączyć z oleju i wyłożyć na żaroodporny talerz. Przygotować ciasto: białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę. Natomiast żółtka utrzeć trzepaczką z brązowym cukrem na jednolitą masę. Do utartej masy wsypać mąkę, tartą czekoladę, mielone migdały oraz sodę oczyszczoną. Składniki dokładnie wymieszać i dodać do tego ubitą wcześniej pianę z białek. Wszystko ponownie wymieszać łyżką, po czym przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika, pokruszyć na małe kawałki i dodać do marchwi na talerzu. Składniki oprószyć szczyptą soli i tartym parmezanem, wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piec do chwili, aż parmezan się roztopi. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i podawać na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów