Manchester Tart
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2296
Składniki:
- 2 łyżki dżemu malinowego
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- Krem:
- 580 ml mleka pełnotłustego
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki budyniu śmietanowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnice i wymieszać z cukrem oraz szczyptą soli. Do wymieszanych składników dodać masło i zagnieść gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 5 mm i przełożyć do foremek aluminiowych. Całość wstawić do piekarnika o temperaturze 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować krem: mleko przelać do ronda, wlać do niego ekstrakt waniliowy, wsypać cukier i zagotować na średnim ogniu. Wsypać do tego budyń, wymieszać i gotować do chwili, aż składniki zaczną gęstnieć. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i przelać do foremek z upieczonym wcześniej ciastem. Następnie małą łyżeczką dodać do tego dżem malinowy i posypać wiórkami kokosowymi.
Przygotować krem: mleko przelać do ronda, wlać do niego ekstrakt waniliowy, wsypać cukier i zagotować na średnim ogniu. Wsypać do tego budyń, wymieszać i gotować do chwili, aż składniki zaczną gęstnieć. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i przelać do foremek z upieczonym wcześniej ciastem. Następnie małą łyżeczką dodać do tego dżem malinowy i posypać wiórkami kokosowymi.
Komentarze (0)