Makrela zapiekana z kwiatem cukini
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1839
Składniki:
- 2 świeże lub mrożone makrele
- 200 ml miodu pitnego
- 100 ml oliwy z oliwek
- 4 liście szałwii
- 4 ziarna pieprzu
- 4 ziela angielskie
- 4 goździki
- 4 kwiaty cukinii
- 4 rzodkiewki
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 pęczek koperku
- 1 ogórek szklarniowy
- sól
Opis przygotowania:
Makrele rozmrozić, oczyścić, przepołowić i wyłożyć do naczynia do zapiekania. Wylać na nie miód pitny, oliwę i pokrojoną drobno cebulę. Dodać do tego ziarna pieprzu, ziela angielskiego, goździki, liście laurowe, szczyptę soli i pieprzu, gałązkę rozmarynu i wstawić na 4 godziny do lodówki. Po tym czasie całość wyciągnąć i zapiekać w piekarniku w temp. 160 stopni około 15-20 minut. Następnie wyciągnąć z piekarnika i samą rybę przełożyć na talerz. Ogórka obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Rzodkiewkę pokroić drobno, połączyć z ogórkiem, dodać do tego kwiaty cukinii, posiekany drobno koperek, podsmażyć na rozgrzanych 2 łyżkach rozgrzanej oliwy i wyłożyć na makrelę.
Komentarze (0)