Makrela zapiekana z kwiatem cukini

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1839
Makrela zapiekana z kwiatem cukini
fot. Le Blagueur ? Paris / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 świeże lub mrożone makrele
  • 200 ml miodu pitnego
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 4 liście szałwii
  • 4 ziarna pieprzu
  • 4 ziela angielskie
  • 4 goździki
  • 4 kwiaty cukinii
  • 4 rzodkiewki
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 pęczek koperku
  • 1 ogórek szklarniowy
  • sól

Opis przygotowania:

Makrele rozmrozić, oczyścić, przepołowić i wyłożyć do naczynia do zapiekania. Wylać na nie miód pitny, oliwę i pokrojoną drobno cebulę. Dodać do tego ziarna pieprzu, ziela angielskiego, goździki, liście laurowe, szczyptę soli i pieprzu, gałązkę rozmarynu i wstawić na 4 godziny do lodówki. Po tym czasie całość wyciągnąć i zapiekać w piekarniku w temp. 160 stopni około 15-20 minut. Następnie wyciągnąć z piekarnika i samą rybę przełożyć na talerz. Ogórka obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Rzodkiewkę pokroić drobno, połączyć z ogórkiem, dodać do tego kwiaty cukinii, posiekany drobno koperek, podsmażyć na rozgrzanych 2 łyżkach rozgrzanej oliwy i wyłożyć na makrelę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów